Εστίαση

Ο κατάλληλος εξοπλισμός για να στήσετε ένα εστιατόριο

professional-kitchen-professional-kitchen-accidental-epicurean-on-kitchen-perfect

Εξοπλίζοντας έναν επαγγελματικό χώρο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι σε αυτόν εντάσσονται οργανικά δύο διαφορετικές μονάδες, οι οποίες είναι ζωτικής: Η κουζίνα και η αίθουσα εστίασης.

Η κουζίνα

Η κουζίνα παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά μίας μονάδας παραγωγής, με την εγκατάσταση μηχανημάτων τα οποία καθορίζουν και διευκολύνουν τη γραμμή παραγωγής. Σε αυτό το χώρο προέχει κατά κύριο λόγο είναι η λειτουργικότητα.

Αίθουσα εστίασης

Σε ό,τι αφορά την αίθουσα εστίασης, σημαντικότατος και ίσως πρωτεύοντας είναι ο ρόλος της διακόσμησης, ανάλογα με το ύφος και τη φιλοσοφία που θέλουμε να προσδώσουμε στον επαγγελματικό μας χώρο.

Αναφορικά με τον εξοπλισμό της κουζίνας, οφείλουμε να καταρτίζουμε αναλυτικό business plan, καθορίζοντας τις παραγωγικές ανάγκες και δυνατότητες του εστιατορίου, καθώς και την κατηγορία των πρώτων υλών που θα επεξεργαστούμε, έχοντας υπόψη το τελικό προϊόν που θέλουμε να παρουσιάσουμε. Σε αυτό το πλαίσιο ο κάθε επιχειρηματίας οφείλει να ερευνήσει ποια μηχανήματα είναι απαραίτητα για να κάνει τη δουλειά του, καθιστώντας την κουζίνα παραγωγική και λειτουργική.

Φτιάχνοντας τη λίστα

Είναι λοιπόν εξέχουσας σημασίας, πριν απευθυνθούμε σε εμπόρους, να έχουμε έχουμε κατά νου τη λίστα με τα μηχανήματα που χρειαζόμαστε και τις ακριβείς προδιαγραφές τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχουν έμποροι, οι οποίοι εκπονούν δωρεάν τον σχεδιασμό της κουζίνας.

Σε ό,τι αφορά την αγορά εξοπλισμού και ειδών διακόσμησης για την αίθουσα φιλοξενίας των πελατών, αρχής γενομένης από τα τραπεζοκαθίσματα, τα τραπεζομάντιλα έως και την επιτοίχια διακόσμηση, οφείλουμε να κινηθούμε σε συνάρτηση με το ύφος του εστιατορίου, την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο χώρος και φυσικά τον πελάτη στον οποίο απευθυνόμαστε(target group).

 Στοιχεία απαραίτητου εξοπλισμού

 1. Εάν αναφερθούμε στο μέσο, θα πρέπει να αναζητήσουμε τα κατάλληλα επιτραπέζια σκεύη καθώς και σκεύη σερβιρίσματος. Σε κάθε περίπτωση τα μαχαιροπήρουνα και η ποικιλία καθώς και τα ποτήρια εξαρτώνται από το είδος του εστιατορίου που διαθέτει ο κάθε επιχειρηματίας. Για παράδειγμα το πιρούνι ψαριού απευθύνεται σε όσους διαθέτουν ως προϊόν το ψάρι ή το μαχαίρι βουτύρου σε όσους σερβίρουν κάποιο ντιπ πριν το γεύμα κ.ο.κ.
 2. Στη διακόσμηση της σάλας του εστιατορίου εντάσσονται δύο ήδη επίπλων εξοπλισμού. Τα ξύλινα, τα οποία εντάσσονται στα θερμά υλικά και τα μεταλλικά ή πλαστικά, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των ψυχρών υλικών.
 3. Απαραίτητη στο χώρο της σάλας ή και στην κουζίνα είναι η σκευοθήκη. Ένα έπιπλο τύπου μπουφέ, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες των σερβιτόρων κατά το σέρβις. Μαχαιροπήρουνα, ποτήρια και κάποια ακόμα βασικά είδη βρίσκονται τοποθετημένα εκεί.
 4. Επίσης χρήσιμες, αναλόγως με το είδος της επιχείρησης, μπορεί να είναι οι θερμοτράπεζες, οποίες διατηρούν ζεστά τα γεύματα.
 5. Βιτρίνες για την επίδειξη και το σερβίρισμα διάφορων εδεσμάτων και ποτών ή επιδορπίων
 6. Παγοτράπεζες για την παρουσίαση διάφορων παρασκευών ψαριού, κρεάτων, επιδορπίων.
 7. Επαγγελματικοί φούρνοι ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου εστίασης. (φούρνοι πίτσας, φούρνοι σφολιατοειδών κ.ο.κ.)
 8. Ένα ακόμα στοιχείο που είναι απαραίτητο σε ένα εστιατόριο είναι ένα ψυγείο – βιτρίνα κρασιών
 9. Μαγειρικά σκεύη: Κατσαρόλες σε διάφορα μεγέθη και σχήματα, τηγάνια, λαμαρίνες και ταψιά φούρνου, σουρωτήρια, ειδικά σκεύη για την παρασκευή και το ψήσιμο γλυκών.
 10. Κουζίνα (εστία). Υπάρχουν διαφορετικά ήδη κουζινών, ανάμεσα στα οποία μπορεί κανείς να επιλέξει την ηλεκτρική κουζίνα ή την κουζίνα αερίου.
 11. Βραστήρας και βραστήρας ατμού, που μπορεί να είναι σταθερός ή ανατρεπόμενος.
 12. Ανατρεπόμενο τηγάνι, που είναι απαραίτητο είδος εξοπλισμού για τις ανάγκες μαζικής παραγωγής φαγητών.
 13. Φούρνος ατμού – κυκλοθερμικός. Δίνει τη δυνατότητα να ψήσουμε με πολλούς και διάφορους τρόπους τα εδέσματα.
 14. Στον απαραίτητο εξοπλισμό μπορεί επίσης να περιλαμβάνονται: σχάρα, θερμοθάλαμος, φούρνος μικροκυμάτων, διάφορα ψυγεία, πλυντήρια σκευών, μηχανή παγοκύβων, τραπέζια εργασίας, διάφορες μηχανές κοπής, μίξερ, ζυγαριές, συρτάρια αποθήκευσης, σκευοθήκες, νεροχύτες, καφετιέρες.

Σημείωση

Σημειώνουμε τέλος πως εκτός από τον καινούργιο, υπάρχουν έμποροι, οι οποίοι διαθέτουν μεταχειρισμένο εξοπλισμό. Αποτελεί κατά βάση μία λύση αρκετά οικονομική, η οποία εμπεριέχει ποσοστό ρίσκου, όπως συμβαίνει με όλα τα μεταχειρισμένα ήδη. Ενδέχεται στη συνέχεια να χρειαστεί να αναλάβουμε ένα σημαντικό κόστος για τη συντήρησή τους, αναλόγως με τη χρήση που τους έχει κάνει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *